Музей І.Я.Франка у селі Лолин

Від серпня 1981 року, коли замість кімнати-музею було відкрито шкільний музей, завідуючою стала вчитель з великої літери вчитель української мови та літератури Ірина Вікторівна Штурмак, яка завідувала до 2004 року. Саме завдяки Ірині Вікторівні були зібрані практично більшість експонатів, відкрито більшість експозицій музею.

Вже в 2004 році, коли був збудований клуб, музей перенесли туди. Саме тоді змінився статус музею: він перейшов із шкільного в сільський. Завідуючою музеєм стала завбібліотекою села Лолин Любомира Федорівна Підберезька.

І саме тоді експозиції музею поповнилися такими:

Окрема експозиція розповідає про минуле і сучасне село. У музеї є легенда про Лолин, є герб села, на якому зображено Лолинську церкву 1892 року, два серця, які символізують любов і кохання та чорнило і перо, що символізують розум і вченість нашого народу, ну і, звичайно, є розділ про історію села Лолин.

Музей є великою допомогою вчителям у вихованні учнів. Часто тут проводяться уроки української літератури, особливо ті, що пов'язані із творчістю Івана Франка, бесіди з літератури рідного краю, так як тут є багато книжок, подарованих письменниками і поетами Прикарпаття. Проводяться поетичні години "Картки любові І.Франка", "Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні і лолинська земля квітчана його вінком", "Франко завітав до Рошкевича в гості колись і цим знаменитий на бойківськім теремі Лолин" та ін. Музей у Лолині є яскравим свідченням шани і любові трудівників цього гірського села до творчості видатного українського письменника і громадського діяча, титана думки і праці Івана Яковича Франка. І при вході до музею на стенді написані такі слова:

А як мільйонів куплений сльозами день світла, щастя й волі засвітає, то чень в новім, великім людськім храмі хтось добрим словом і мене згадає.

Є стенд, де діячі української культури вітають Франка з 25-річчям його літературно-політичної діяльності та 40-річним ювілеєм. Окремий стенд знайомить з останніми роками життя великого письменника. Тут фотографії Івана Франка, його рідних, світлини похорону, надмогильного пам'ятника на Личаківському цвинтарі у Львові.

Далі цікаво оформлені стенди про вшанування пам'яті І.Я.Франка в нашій країні та за кордоном. Також тут можна побачити книги ГІ.Колесника "Терен на шляху", Л.Лук'яновича "Франко і Беркут", Р.Іваничука "Шрами на скалі", Р.Горака "Тричі мені являлася любов", афіші прем'ср вистав, які підготував Івано- Франківський обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка.

У музеї є карта-схема "Ім'я Франка на Прикарпатті" та вітрина з фотографіями пам'ятників і пам'ятних місць, пов'язаних з життям і творчістю великого Каменяра.

Багато ліг у тихій зажурі підпирає тут високе небо старезний ясен. За його крислатими вітами ясніє в бронзі пломенисте чоло українського Мойсея. Тут кожної останньої неділі серпня до підніжжя пам'ятника І.Франка лягають квіти від учасників свята Франкової ліричної поезії. Сюди приїжджають люди з багатьох міст і сіл Галичини, щоб віддати шану немеркнучій постаті генія. Виступають поети, письменники, аматори слова і пісні. Все це відображено у музейній експозиції.

Згадується тут і засновниця та перша директорка Інституту для дівчат у Перемишлі Марія Примівна (тепер Польща). Останні роки життя вона провела у Лолині, тут померла і похована.

Кiлькiсть переглядiв: 1240

Коментарi

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Жовтень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031